donderdag 5 mei 2011

Na Osama

Proficiat, President Obama. Hij heeft het aangedurfd om het bevel te geven Osama Bin Laden aan te pakken, en verdient daarvoor lof. Een president met een zwakkere ruggegraat had wellicht gezwicht voor de woede van de moslimwereld, of voor de soevereiniteit van Pakistan, of voor het verwijt dat de terrorist een eerlijk proces had moeten krijgen, waarna hij nog jaren op kosten van de belastingbetaler een comfortabele gevangenschap had mogen doorbrengen.
President Obama heeft de juiste beslissing getroffen en mag daarvoor geprezen worden.
De grote eer gaat wel naar de Navy SEALs die hun eigen leven geriskeerd hebben, en de anonieme analisten die er jaren over gedaan hebben om alle tips te volgen en op het spoor te komen van de villa van de terroristenleider.
In de Verenigde Staten is een debat losgebroken tussen links en rechts of Obama nu gedaan heeft wat zijn voorganger George W. Bush nooit kon, en of en hoe martelen effect zou hebben gehad in het bekomen van de informatie die leidde tot de aanval op Osama.
Dat debat is zinloos: de echte vraag is of de dood van de leider van Al Qaeda het einde van de oorlog tegen de islamistische terreur inluidt.
Het grootste gevaar van de dood van Bin Laden is niet de korte 'backlash' die te verwachten valt van de kant van allerlei terroristen tegen het Westen. Het risico is dat de leiders in het Westen nu menen dat de dreiging van het Islamfundamentalisme over haar hoogtepunt heen. Niets is minder waar. De echte dreiging gaat niet alleen uit van mensen die geen probleem hebben met het vermoorden van duizenden mannen, vrouwen en kinderen, maar ook van diegenen die hun autoritaire levenswijze uit het Midden Oosten van de vroege Middeleeuwen aan de wereld willen opleggen. De sharia, het bedekken van de vrouw, de gewelddadige afwijzing van homo's en mannelijke gynecologen, de genitale verminking van vrouwen, het brutaal afslachten van dieren volgens zogezegde religieuze principes, dit zijn allemaal fenomenen die veel dichter bij ons staan en veel gevaarlijker zijn dan een bende samenzweerders in een luxevilla in Pakistan.
De strijd tegen de Islamfundamentalisten moet doorgaan, ook bij ons. Bin Laden mag dan dood zijn, maar zijn aanhangers en zijn naieve goedpraters leven nog onder ons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten